"Laten we het nu eens hebben over de kwesties die er écht toe doen, zoals de relatie tussen homoseksualiteit en geloof, en seksuele diversiteit in de klas. Alleen als we andersdenkenden met open vizier tegemoet treden, kunnen we een maatschappij bewerkstelligen waarin ieder elkaar in zijn of haar waarde laat." Aldus Max Majorana in zijn maiden speech op 11 december jongstleden. Max hield  zijn maiden speech over de werkgroep die opgericht gaat worden om het debat over LHTBI-acceptatie naar een hoger plan te tillen in Bergen op Zoom. De symboliek van een regenbooggemeente gaat GroenLinks Bergen op Zoom niet ver genoeg. Hieronder zijn spreektekst.

De fractie van Groenlinks streeft naar een inclusieve en vrije samenleving waarin plaats is voor iedereen, dus ook voor burgers die niet binnen de heteroseksuele norm vallen. Gelukkig is er sinds de openstelling van het burgerlijk huwelijk in 2001 op wettelijk gebied al een en ander geregeld. Toch is er nog flink wat werk aan de winkel als het gaat om de sociale acceptatie van de LHBTI-doelgroep.

Daarom juichen we het toe dat er nu een werkgroep wordt opgericht die het welzijn van de LHBTI-doelgroep onder de loep neemt en de gelijkwaardigheid in gender en seksuele voorkeur probeert te bevorderen. Dat is ook hard nodig, want discriminatie en pesterijen op basis van seksualiteit komen helaas nog altijd structureel voor in onze gemeente. Door goed naar elkaar te luisteren en te inventariseren waar precies de knelpunten in onze gemeente zitten, kan de werkgroep een belangrijke en constructieve stap zetten in de emancipatie van seksuele minderheden.

Wij zijn er niet per se rouwig om dat het college geen intentieverklaring heeft afgegeven om zich aan te melden als regenbooggemeente. Voorzitter, begrijp ons niet verkeerd. Het is absoluut van belang dat we homofobie tegengaan, maar de vraag moet zijn wat daartoe het meest effectieve middel is. Naar ons idee is het in 2018 niet meer van deze tijd om prioriteit te geven aan het vergroten van de zichtbaarheid van seksuele minderheden, bijvoorbeeld door middel van symbolen als de regenboogvlag of -zebrapad. Dit soort symbolen zien er weliswaar fraai uit, maar het is zeer de vraag of ze daadwerkelijk nu nog zoden aan de dijk zetten. Wij betwijfelen of het hijsen van een vlag er toe leidt dat homoseksuelen zich veiliger voelen om uit de kast te komen, of dat mensen die negatief staan tegenover LHBTI’ers er door van gedachten veranderen. Wij sluiten zulke acties met andere woorden niet uit, maar er dient een fundamenteler inzicht aan ten grondslag te liggen wat betreft het omgaan met verschillen en afwijkingen van de norm.

Bovendien is het ondertekenen van een intentieverklaring een wel erg makkelijke manier om te zeggen ‘Kijk, wij moedigen de emancipatie aan’, en daarna dan maar achterover te leunen. Die achteloosheid moeten we voorkomen. Onze fractie ziet liever dat een regenbooggemeente een predikaat is dat je moet verdienen, door aantoonbaar initiatief te nemen.

Voorzitter, dat er niet alleen maar hetereoseksuelen in Bergen op Zoom leven mogen we beschouwen als een bekend gegeven, en dus is het nu tijd voor de volgende stap: het nadrukkelijk tegengaan van onsmakelijke uitlatingen en het normaliseren van de Bergse LHBTI-gemeenschap. Wij zien de werkgroep als een passend voertuig om het debat naar een hoger plan te tillen en inhoudelijk de dialoog aan te gaan. Laten we het nu eens hebben over de kwesties die er écht toe doen, zoals de relatie tussen homoseksualiteit en geloof, en seksuele diversiteit in de klas. Alleen als we andersdenkenden met open vizier tegemoet treden, kunnen we een maatschappij bewerkstelligen waarin ieder elkaar in zijn of haar waarde laat.