GroenLinks ziet de fiets als het centrale vervoermiddel in onze gemeente en daarom moet het gebruik van de fiets gestimuleerd worden. Het moet aantrekkelijk zijn om de fiets te pakken. Wij willen goede stallingmogelijkheden in de gemeente, zeker ook in de binnenstad. Dus waarom heeft GroenLinks tegen de fietsenstalling, het City Service Punt (CSP), gestemd?

Het gebruik van de fiets is goed voor mens, het milieu en draagt bij aan een gezonde binnenstad. Daarom willen wij een goede en duurzame voorziening in dit deel van de binnenstad: Een fietsenstalling met klantgerichte dienstverlening.  Wij zijn van mening dat die niet te realiseren is in het pand waarin het CSP was voorzien. De technische infrastructuur van het pand voldoet niet aan de huidige eisen van duurzaamheid en veiligheid en kan die ook niet bereiken als er fors geïnvesteerd zou worden. Een fors groter bedrag zorgt voor hogere kosten in de exploitatie.

Bij een voorziening als een CSP, die duurzaamheid en een schoon leefmilieu bevordert, willen wij dat de locatie ook daaraan voldoet. Wij kunnen geen duurzame voorziening steunen op een daarvoor ongeschikte locatie. Naast het plan, moet ook de locatie aan bepaalde eisen voldoen, zodat de garantie blijft dat we deze voorziening in de toekomst kunnen behouden. Dat is dus niet het geval.

Daarbij komt dat wij willen dat de panden van de gemeente en die wij in beheer hebben allemaal duurzaam zijn. Dit pand kan daar niet aan voldoen, ook in de toekomst niet.

Dus draagt de locatie niet bij aan de continuïteit en duurzaamheid van het project. Sterker nog: vestiging in dit pand zou door het financiële risico een bedreiging zijn voor de continuïteit. Dat willen wij niet.

 

Daarom hebben wij tegen het voorstel gestemd.

 

Wel met pijn in het hart, omdat het realiseren van goede fietsvoorzieningen nu vertraging oploopt. Echter blijven wij ons inzetten om een CSP in het gebied tussen de Grote Markt en Beursplein te realiseren. Wel met de voorwaarde dat er een goede financiële basis is die duurzaam is en waarbij de continuïteit gewaarborgd is.