In de loop van dit jaar gaat GroenLinks aan de slag met het opstellen van een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst. Door de afdeling is een kandidatencommissie ingesteld. Zij zal gesprekken gaan voeren met de potentiële kandidaten. Vervolgens doet de kandidatencommissie een voorstel tot een kandidatenlijst. De ledenvergadering zal hierover eind 2021 een besluit nemen.
Wij zijn op zoek naar mensen die namens GroenLinks in de gemeenteraad samen aan de toekomst willen werken en zo het sociale en groene geluid van GroenLinks willen uitdragen. De samenstelling van de kandidatenlijst zal divers zijn. Dat betekent dat we zoeken naar mensen met verschillende achtergronden. Daarbij kan het gaan om verschillende culturele achtergronden, migratieachtergrond of opleidingsniveau. Maatschappelijke betrokkenheid en spreiding van kandidaten in de gemeente is ook van belang voor de kandidaatstelling.
Daarnaast is ervaring en interessegebied belangrijk. We willen kandidaten die een zo breed mogelijke inhoudelijke betrokkenheid vertegenwoordigen. Van klimaat tot aanpak van armoede en van emancipatie tot fietsbeleid. Bij de samenstelling van de lijst kijken we naar vernieuwing, door nieuwe mensen voor te dragen, maar ook naar continuïteit. Voor de bovenste plaatsen zoeken we kandidaten die samen een goed team te kunnen worden.
Als kandidaat voor het raadslidmaatschap ben je in staat om in een team te functioneren. Je moet goed kunnen samenwerken met anderen. Je verdeelt taken met collega’s en zoekt naar een gezamenlijke inzet als fractie. Daarnaast ben je bereid om je te verdiepen in nieuwe onderwerpen en kun je daarbij een politieke vertaalslag maken. Verder ben je resultaatgericht en in staat compromissen te sluiten zonder veel in te leveren. Zie verder de beschrijving van de profielen van raadsleden en wethouder in de bijlage.
We zoeken kandidaten voor de functies van lijsttrekker, wethouder en raadslid. Daarbij is het belangrijk, dat ook iedereen zich aanmeldt die (nog) niet verkiesbaar wil zijn, maar straks wel op de lijst wil staan. Als ondersteuning, of als opvolger van gekozen raadsleden.
De procedure voor de kandidaatstelling is eind juli gestart door het afdelingsbestuur. Iedereen die belangstelling heeft kan zich aanmelden via noortjekuhlman.glboz[at]gmail[punt]com
Als je lijsttrekker wil worden, vragen we je om voor 15 augustus een brief te sturen. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt een referendum georganiseerd. We zorgen er voor dat de kandidaten zich daarvoor kunnen presenteren aan de leden.
Als je raadslid wil worden, vragen we je je aan te melden voor 1 september. Dit geldt ook voor mensen die wethouder willen worden.
We vragen je om een motivatiebrief (maximaal 1000 woorden) op te stellen en samen met een Curriculum Vitae (maximaal drie A4) op te sturen naar de kandidatencommissie. Kandidaten moeten lid zijn van GroenLinks. Als je nog geen lid bent, is het belangrijk, dat je wel zo snel mogelijk lid wordt. Daarnaast zijn raadsleden verplicht om in de gemeente te wonen waar ze in de gemeenteraad zitten.
Je krijgt na het sturen van je brief een ontvangstbevestiging en een informatiepakket van de kandidatencommissie. Hierin wordt uitgebreider ingegaan op de procedure en het profiel. In dat pakket zitten ook het integriteitsprotocol en het bewilligingsformulier. We vragen aan alle kandidaten om deze allebei helemaal in te vullen.
De kandidatencommissie nodigt je vervolgens uit voor een gesprek. Voor de lijsttrekker vindt dat gesprek plaats rond eind augustus. Alle andere gesprekken vinden plaats in september en oktober. Tijdens de gesprekken wordt altijd gesproken over integriteit. Daarnaast uiteraard ook over de ervaring die je meeneemt en de betrokkenheid bij de politieke keuzes van GroenLinks.
De kandidatencommissie maakt een advies voor de eerste tien plaatsen van de kandidatenlijst. In een referendum kunnen de leden zich uitspreken over de samenstelling van de lijst. De plaatsen 10 tot en met 20 worden door de kandidatencommissie ingevuld. Uiterlijk begin december wordt de vastgestelde kandidatenlijst bekend gemaakt.
Wat mag je van ons verwachten
In de ontvangstbevestiging geven we aan wanneer we de gesprekken plannen. Als de commissie besluit om je niet op gesprek te vragen, melden we dat met een beknopte motivatie. Na de gesprekken volgt het advies per kandidaat, met motivatie. Deze wordt voor de bekendmaking aan je voorgelegd. Indien je het niet eens bent met de procedure of het advies is er de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen bij de commissie van beroep en bezwaar. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om te pleiten voor een hogere plaats voor de besluitvorming via het referendum.