Groenlinks pleit voor een vuurwerkverbod. Maar omdat dit een cultuuromslag vergt, is het eerst en vooral zaak om met overlastplegers in gesprek te gaan en hen te betrekken bij het terugdringen van schade en verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. In andere gemeenten werpt dit al duidelijke vruchten af.

Inmiddels zijn de kruitdampen vervlogen en de knallen weggestorven, maar ook dit jaar zorgde vuurwerp weer voor veel overlast en schade in Bergen op Zoom. Op het digitale meldpunt kwamen liefst 226 unieke meldingen binnen verspreid over de verschillende wijken van de stad. Zo sneuvelden er opnieuw bushokjes in Gageldonk, ging een auto in de Warande in vlammen op, en ondervonden huisdieren op de Plaat ernstig letsel.

Het vuurwerkmisbruik in december en januari wordt steeds schrijnender. Oud en nieuw is tegenwoordig niet alleen een erg gevaarlijk, maar ook een zeer milieuvervuilend feest. Kennelijk zit de vuurwerktraditie zo diepgeworteld in onze gedoogcultuur dat er niet snel een oplossing voorhanden lijkt. Extra cameratoezicht doet de schade niet afnemen, en het plan voor een gezamenlijke en gecontroleerde vuurwerkshow wordt consequent afgewezen. Toch zijn veel burgers de situatie ondertussen beu.

Groenlinks is er dan ook voorstander van om te experimenten met een alternatieve aanpak voor dit maatschappelijk probleem. Daarbij laten we ons inspireren door de Utrechtse gemeente Wijk bij Duurstede. De gemeente ging vorig jaar in gesprek met de notoire jonge overlastplegers, en confronteerde hen met de rekening van de door hen toegebrachte schade. Die liep de laatste jaren op tot 13 000 euro. Dat had effect: de rekening kwam tijdens nieuwjaar 2018 niet hoger dan 2560 euro, een afname van meer dan 80%.

Structureel vandalisme vraagt om een nieuwe mentaliteit en pragmatische, onconventionele oplossingen. Het vergt een lange adem om vuurwerkoverlast tegen te gaan, maar Groenlinks ziet het als een kans om met het mes aan twee kanten te snijden. We willen jongeren op positieve wijze betrekken bij het probleem en de leefbaarheid van de wijken vergroten.