Woensdag 14 februari ’18 start de vastentijd. Iedereen kan een steentje bijdragen om de plasticsoep te voorkomen. Laat bijvoorbeeld de komende veertig dagen de PET-flesjes in de winkel staan, of koop geen extra plastic tasje bij de super.

De urgentie zorgzaam te zijn voor mens, dier en milieu is inmiddels doorgedrongen tot de politiek, het maatschappelijk middenveld en het grootbedrijf.

Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen willen hun bijdrage leveren in de strijd tegen zwerfafval en sluiten zich aan bij Statiegeldalliantie. De Statiegeldalliantie maakt zich hard voor invoering van statiegeld op blikjes en PET-flesjes om te voorkomen dat die in de natuur komen. Invoering betekent een afname van 40 tot 70 procent zwerfafval. Het is een begin van het doel “alle plastic de wereld uit”

Ondernemer en initiatiefnemer The Ocean Cleanup Boyan Slat doet er nog een schep boven op. Zijn initiatief moet ervoor zorgen dat al het in de oceanen gedumpte plastic afval verwijderd wordt.

Op 11 mei 2017 kondigde Boyan aan dat hij in de komende 12 maanden wil starten met het opruimen van "The Great Garbage Patch", ofwel de grote berg plastic die nu in de Grote Oceaan drijft. Hij verwacht dat hij binnen 5 jaar de helft van het afval dat zich in deze drijvende vuilnisbelt bevindt heeft opgeruimd.

Coca-Cola vervangt in Nederland de hervulbare kunststofflessen (PET-flessen). De nieuwe recyclebare eenmalige PET-flessen zijn via de gebruikelijke verkoopkanalen verkrijgbaar. Met deze moderne verpakkingen wil Coca-Cola een nieuwe impuls geven aan het frisdranksegment in Nederland. Het bedrijf is nu beter in staat in te spelen op de actuele consumentenbehoeften. Net als op de huidige PET-flessen wordt op de nieuwe verpakking statiegeld geheven.
Maar volgens milieuorganisaties, zoals Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu, veroorzaken eenmalige flessen tot 2,5 keer zoveel afval en kosten ze tot 70% meer energie en zorgen ze voor 50% meer broeikaseffect.

Het zijn voorbeelden van bewustwording van het milieuprobleem. Het kan nog beter door te beginnen bij jezelf.
Woensdag 14 februari ’18 start de vastentijd. Iedereen kan een steentje bijdragen om de bronnen van plastic soep te voorkomen. Niet een voor een maar allemaal tegelijk.

Dit kan je zelf doen

  • Gebruik zo min mogelijk single-use plastics, dus neem je eigen boodschappentas mee, koop een broodtrommel i.p.v. zakjes en neem je eigen waterfles mee.

  • Raap plastic zwerfafval op als je het ziet liggen, zodat het niet in het water terecht kan komen.

  • Koop groente en fruit los en niet voorverpakt.

  • Stel de plastic soep aan de orde in je vriendengroep, bij je familie, op je werk, school, bedrijf, instelling, gemeente en in de politiek.

  • Vermijd verzorgingsproducten (o.a. scrubs) die plastic bevatten. Deze microbeads komen via de riolering in zee. Gebruik liever plasticvrije producten!

  • Teken petities die plasticgebruik willen tegen gaan zoals die tegen onnodige verpakkingen en statiegeld op plastic.

Veertig dagen plastic vasten als start van een plastic vrije wereld.

Naar een gezond klimaat