Wij zijn toekomstgericht en denken aan de volgende generaties bij het nastreven van onze idealen. Dat doen we vanuit verschillende perspectieven: financieel gezond & duurzaam, democratisch & transparant, vrij & veilig en solidair & eerlijk.
Financieel gezond & duurzaam
De gemeente Bergen op Zoom staat voor een grote bezuinigingsopgave. Om dit te realiseren is er een focusakkoord opgesteld waar GroenLinks een handtekening onder heeft gezet. In het akkoord zijn er drie opdrachten meegegeven door de gemeenteraad: het financiële boekje van de gemeente op orde krijgen, de kwaliteit van de organisatie op niveau brengen en de bestuurscultuur over de volle breedte herstellen. Wij hebben dit akkoord gesloten met de voorwaarde dat er niet getornd wordt aan minimabeleid en dus de kwetsbaren in de samenleving niet worden geraakt door de extra bezuinigingen. Tevens hebben wij de voorwaarde gesteld dat er geen bezuinigingen mogen plaatsvinden in het kader van duurzaamheid.
Eerlijk & Solidair
Verminderen van ongelijkheid. Er moet werk zijn voor iedereen die kan en wil werken. Wij zijn voor een eerlijke verdeling van gemeenschapsmiddelen. De sterkste schouders horen de zwaarste lasten te dragen. De jeugd is de toekomst van de gemeente. Elk kind verdient de kans om zich voluit te ontwikkelen. Opvoedings- en opgroeiondersteuning kan niet vroeg genoeg beginnen. Een goede aansluiting tussen peuterspeelzaal, kinderopvang, basisschool, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, arbeidsmarkt en een leven lang leren, is essentieel. Onderwijs is de basis voor een succesvolle toekomst.
Democratisch & transparant
Iedereen in de gemeente moet mee kunnen doen en mee kunnen praten over het beleid dat ons allemaal aangaat. In Bergen op Zoom is daartoe een cultuurverandering ingezet tussen raad, college en ambtenaren. Wij vinden dat burgers volwaardig en gelijkwaardig deel moeten kunnen nemen aan de besluitvorming daar waar dat van toepassing is. Daarnaast hechten wij veel waarde aan een open, democratische en transparante cultuur, waarin de gemeenteraad, het College en de ambtelijke organisatie onderling en met elkaar, maar ook met haar inwoners met respect, integer en op basis van vertrouwen communiceert en samenwerkt.
Vrij & veilig
Hoe gaan we om met vrijheid en veiligheid in tijden van een pandemie? Wij willen dat Bergen op Zoom beter door en snel uit de pandemie komt. Hier is samenwerking voor nodig met buurgemeenten. Samen staan we sterker als het gaat om bijvoorbeeld locaties voor testen en vaccineren.
Een vrije samenleving betekent ook een gastvrije samenleving. Wij willen dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente en voeren actief beleid in het kader van artikel 1 van de Grondwet tegen discriminatie en voor gelijke behandeling. Daarom vinden wij het belangrijk dat alle gemeentelijke medewerkers trainingen krijgen om signalen van discriminatie bij inwoners op te pikken en op de eigen werkvloer te voorkomen en dat er samen wordt gewerkt met het Anti-Discriminatie Bureau.
De gemeentelijke organisatie moet een voorbeeldwerkgever zijn op het punt van diversiteit en inclusiviteit.
Ook willen wij een gemeente zien die mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of onderdrukking een veilige haven biedt. Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom horen zich veilig te voelen en daar is preventie het sleutelwoord voor.
Onze 12 toekomstplannen
1 Wij staan voor een eerlijke, transparante en open gemeentebestuur – en cultuur.
De gemeente moet zo georganiseerd zijn dat ze haar taken effectief en efficiënt kan uitvoeren, onder goede democratische controle en dicht bij de bewoners. Er komt een openbaar subsidieregister zodat iedereen kan zien wie subsidie van de gemeente ontvangt. Transparantie is hierin ook een behoefte van inwoners, aangezien het vertrouwen in het gemeentebestuur om aandacht vraagt.
Het vertrouwen in de democratie gaat ons aan het hart. Daarom geven we er de voorkeur aan om een onafhankelijke gemeentelijke integriteitscommissie in het te leven roepen. We waarborgen de privacy van onze inwoners. De inwoners van de gemeente Bergen op Zoom moeten erop kunnen vertrouwen dat zij zo min mogelijk door de overheid in hun privacy worden geschonden. We zetten in om op een klantvriendelijke manier inzicht te krijgen in hoe zij omgaat met privacygevoelige gegevens en met wie zij deze deelt.
2 Corona: door samenwerking sterker uit de crisis.
We zorgen voor goede bereikbare en toegankelijke test- en vaccinatielocaties voor iedereen. Denk aan bereikbaarheid met OV, maar ook aan toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn en/of rolstoelgebruikers. We zetten in op duidelijke, begrijpelijke communicatie over maatregelen die specifiek zijn voor Bergen op Zoom.
Ook helpen we de zorg waar nodig. We houden het gesprek open en reageren snel wanneer we iets kunnen betekenen.
Kwetsbaren en mensen die in armoede leven moeten niet slechter uit de crisis komen. Wanneer het in de raad gaat over Corona komen we in het bijzonder op voor deze mensen en vragen aandacht hiervoor.
3 We experimenteren met raadgevende en raadplegende referenda en burgerraden bij nieuw te formuleren beleid.
Wij hechten waarde aan een hoog democratisch gehalte en participatie van burgers. Iedereen mag meedoen, meedenken en er is voor iedereen een plek. Nieuwsgierigheid naar de ander brengt nieuwe perspectieven, kennis, begrip en verrijking. Wij willen dat inwoners van Bergen op Zoom al in een vroeg stadium kunnen meepraten over belangrijke beleidsbeslissingen en daadwerkelijk invloed hebben. De gemeente ontwikkelt nieuwe ideeën samen met burgers. Meepraten en invloed uitoefenen begint in de wijken. We gaan experimenteren met verschillende manieren van inspraak, om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen. Met het burgerinitiatief krijgen inwoners de mogelijkheid punten op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Burgers krijgen het recht om een alternatieve aanpak voor te stellen voor publieke doelen in hun omgeving (right to challenge). Dit is niet goed van de grond gekomen in de afgelopen bestuursperiode. Wat ons betreft wordt daar nu echt werk van gemaakt.
4 We stimuleren werk- en leertrajecten voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
Voor mensen die (nog) geen kans maken op betaald werk, zoekt de gemeente naar alternatieven: scholing, participatiebanen, seniorenbanen, leerwerkplekken, stageplaatsen of vrijwilligerswerk. Mensen die (nog) niet toe zijn aan re-integratie op de arbeidsmarkt krijgen werkactiviteiten aangeboden in wijken, onderwijs, zorg, welzijn, sport en openbare ruimte tegen het minimumloon, met normale secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenopbouw. Deze banen sluiten aan bij de ambities en mogelijkheden van de werkzoekende. Ook scholen we mensen (om) en helpen hen aan ‘groene banen’.
De energietransitie biedt een kans om met uitkeringsorganisatie UWV, werkgevers, vakbonden en onderwijsinstellingen (zoals Curio en Avans), werkloosheid te bestrijden. Door mensen zonder baan tot energiecoach op te leiden vangen we drie vliegen in één klap: mensen verbruiken minder energie, de energierekening gaat omlaag én de werkloosheid loopt terug. Zo worden inwoners met een kleine beurs koplopers in energiebesparing. Van energiecoaches krijgen zij gratis advies en hulpmiddelen (tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie etc.).
5 Wij hebben speciale aandacht voor jongeren, want zij zijn de toekomst.
De jongeren trekken steeds meer weg uit onze gemeente. Wij willen ervoor zorgen dat jongeren hier kunnen studeren, werken, recreëren en wonen. Wij willen jongeren stimuleren en uitdagen om actief mee te denken over de inrichting van speel-, sport- en ontmoetingsruimtes, jongerenwerk, bestrijding van jongerenoverlast en decentralisatie van de jeugdzorg. De Jeugdraad blijft advies geven aan de gemeente en er komt zowel een Kinderadviesraad als een Kinderburgemeester. Het betrekken van de jeugd zorgt ervoor dat kinderen en jongeren op een goede manier betrokken worden bij de gemeentelijke politiek. De zoektocht loopt via scholen en de kinderburgemeester zou de burgemeester kunnen bijpraten over huidige denkbeelden en problemen bij kinderen. De combinatie van een kinderadviesraad en een kinderburgemeester voegt veel toe en zorgt dat kinderen eerder en directer bij de politiek worden betrokken.
6 Wij stimuleren groen, gezond, duurzaam en inclusief onderwijs waar extra aandacht wordt gegeven aan taalachterstanden.
De gemeente moet schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten voorkomen en aanpakken. Iedere leerplichtige jongere zit op school of volgt een leerwerktraject. Bij problemen wordt samen met de jongere bekeken wat daarvan de oorzaak is. Onderwijs- en jeugdgezondheidstrajecten worden gemonitord voor alle kinderen van 0 - 18 jaar in samenwerking met consultatiebureau’s en scholen. Kinderen met (een risico op) een taalachterstand nemen deel aan voorschoolse educatie of worden gericht geholpen worden om de achterstand in te lopen. De succesvolle aanpak van laaggeletterdheid die tijdens de vorige periode tot stand is gekomen zetten we voort. Daarnaast stimuleren we scholen om moestuinen aan te leggen zodat iedere leerling de gelegenheid heeft om minstens een jaar in een schooltuin te werken. Ook het aanbieden van gezond voedsel wordt onderdeel van het beleid.
7 Wij zijn voor een ruimhartig en humaan opvang- en huisvestingsbeleid voor vluchtelingen en arbeidsmigranten.
Als het nodig is, doet de gemeente Bergen op Zoom mee aan de opvang van vluchtelingen, in nauw overleg met bewoners. Kleinschalige vormen van opvang hebben onze voorkeur, zowel in het belang van de vluchtelingen als in het belang van de omringende leefgemeenschappen. Tijdens hun procedure zijn vluchtelingen inwoner van onze gemeente en dat vraagt niet alleen inzet van henzelf, maar ook van ons als lokale samenleving. Wij willen burgers actief betrekken bij de vestiging van vluchtelingen. Ook wordt er aandacht besteed aan inburgeringstrajecten van nieuwkomers. Er wordt geïnvesteerd in de stimulering van de ontwikkeling van de Nederlandse taal en participatie aan de lokale samenleving.
8 Wij strijden voor een toegankelijke gemeente.
De informatie van de gemeente moet voor iedereen te begrijpen zijn. Communicatie moet vraaggericht en eenvoudig vindbaar zijn. Mensen hoeven niet onnodig lang te zoeken. Begrijpelijk Nederlands wordt in Bergen op Zoom de norm. Dienstverlening moet (ook) zoveel mogelijk digitaal beschikbaar zijn. Mensen die behoefte hebben aan rechtstreeks contact en/of niet om kunnen gaan met de digitale dienstverlening worden aan het loket geholpen.
We zetten vol in op de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking met speciale aandacht voor kinderen met een handicap.
Gemeentelijke gebouwen, voorzieningen en (digitale) informatie maken we toegankelijker. Dit doen we via een concreet plan van aanpak op diverse leefgebieden en toetsen deze aan de lokale inclusie-agenda. Wij hebben hier de afgelopen bestuursperiode al fors op ingezet en blijven in de toekomst extra aandacht geven aan het navolgen van het VN-verdrag Handicap.
9 We stimuleren preventie om criminaliteit en huiselijk geweld te voorkomen.
Buurtpreventieteams zijn de ogen en oren van de wijk. Samenwerking met gemeente en politie in het kader van preventie is belangrijk. We stimuleren dat partners in de wijk samen met bewoners aan de slag gaan met het brede thema veiligheid. Samen met bewoners en politie identificeert de gemeente onveilige punten en met betrokken partijen wordt er naar effectieve oplossingen gezocht. Het uitgangspunt is dat waar ook jongeren betrokken zijn bij een conflict zij ook worden betrokken bij de oplossing. Buurtbemiddelaars kunnen bruggen slaan tussen jongere en volwassen buurtbewoners.
Ook doen we er alles aan om huiselijk geweld aan te pakken en te voorkomen. We zorgen voor een goede samenwerking van hulpdiensten, zodat signalering, aanpak en hulpverlening bij huiselijk geweld zo snel en effectief mogelijk is.
10 We steunen de lokale ondernemers. In het bijzonder het MKB (midden – en kleinbedrijf) en groene en duurzame ondernemingen.
Er komt meer ruimte voor kleinschalige, MKB (Midden- en kleinbedrijf), duurzame en groene bedrijvigheid in wijken en buurten en bestaande winkelcentra worden versterkt. Verloedering en leegstand in winkelstraten en -centra worden aangepakt, waardoor nieuwe kansen voor cultuur, duurzaamheid en we creëren (sociale) innovatie.
11 Wij gaan voor kunst en cultuur, toegankelijk en voor iedereen!
Bergen op Zoom kent veel groepen en verenigingen die de gemeente leefbaarder maken (sportverenigingen en ook het brede culturele veld). Deze (veelal) vrijwilligers betrekken we actief bij beleid dat hen raakt. De gemeente biedt ondersteuning (bijvoorbeeld vergunningen, facilitering en/of subsidie) als er actief inclusiviteitsbeleid gevoerd wordt; de activiteiten bijdragen aan een vitalere, sociale en inclusieve gemeente; de activiteiten open staan voor iedereen, inclusief mensen met een handicap, minderheden en jongeren.
Cultuur is voor iedereen: onze gemeente participeert in het Jeugdcultuurfonds dat kinderen uit armere gezinnen in staat stelt om bijvoorbeeld dans-, theater- of muzieklessen te nemen.
De gemeente biedt structurele ondersteuning voor kunst & cultuur opdat we minderheden beschermen in hun bestaansrecht, niet-mainstream kunsten ontsluiten voor een bredere groep en meer jongeren toegang geven tot kunst en cultuur.
12 Bergen op Zoom heeft een basisinkomen nodig.
Wij willen armoede voorkomen en uitbannen, met name kinderarmoede. We experimenteren met een basisinkomen. Wij kiezen voor ruimhartige inkomensondersteuning, zodat mensen met een minimumuitkering of werkende armen zich niet uitgesloten voelen en hun kinderen mee kunnen doen aan sportieve en culturele activiteiten. Tevens zijn wij voor maatschappelijke en financiële ondersteuning op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen. De bijstandsuitkering is een belangrijk vangnet. We zijn streng aan de poort: als er werk is, krijgt iemand dat aangeboden. Eenmaal in de bijstand zijn we ruimhartig. Maatwerk en vertrouwen zijn leidend in ons beleid.
Minimaregelingen zijn toegankelijk en ruimhartig. Regelingen kunnen met een klantvriendelijke procedure (digitaal) worden aangevraagd en zo mogelijk automatisch worden verstrekt. Ook komt er één aanvraagformulier voor alle regelingen: een snel-loket.